1.9 tdi bxe padł.co kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8162
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rado84
    jak by to była sama klapa, sam asr to bym nawet słowa nie powiedział ale nie wszystko razem + silnik. Z badania u rzeczoznawcy wyszło że to nie jest porysowana klapa tylko dużo szpachli i lakier wiec bita była.
    a ilu właścicieli to auto miało?
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

rafiki, no ok, ale :
      1. wiadomo, że rado podaje swoje fakty, a sprzedający ma swoje - a prawda może być pośrodku.
      2. rado jednak podaje poza klapą parę innych, bardziej istotnych usterek - głównie chodzi o problem z silnikiem po bardzo niewielkim przelocie zaraz po kupnie.
      3. na odległość nic nie osądzimy, jakie to ośmieszenie podać to do sądu? przed kim ośmieszenie? jak ma podstawy to niech podaje, najwyżej oddalą sprawę, na tyle to widać, że kuma bazę co robi. Jak sprawa mocno dyskusyjna, rado ma swoje racje, to niech zakłada sprawę i tyle.

Komentarz

• rafiki
        RS
        • 2012
        • 15975
        • Superb III (3V3)

sew1981, problem, że bierze olej. Ale nigdzie nie ma słowa o tym ile wziął tego oleju na 1,6 kkm. Mógł to być litr a mogło być 0,1 czyli nic niezwykłego. Z resztą, litr jest dopuszczalny wg VW na taki dystans
        رافال
        Spoty
        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

rafiki, jest podany na samym poczatku historii kolegi.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A właścicielem jestem 4
            toż to którego właściciela będziesz o malowaną czy tam szpachlowaną klapę do sądu prowadził?

Byłem u rzeczoznawcy samochodowego i to wyszło podczas oględzin auta, że klapa była malowana, szpachlowana, potwierdzenie że ASR nie działa, że auto nie ma czujnika deszczu
            to to akurat można było stwierdzić przy oględzinach przed zakupem auta - więc tak od d..y strony zaczynasz.

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

rado84, najpierw nie mówiłeś nic o 200 km...ASR nie działa...może po prostu gdzieś jest przetarty przewód i to jest wg Ciebie dyskwalifikujące? Skoro właścicieli było 3 to dlaczego chcesz iść do sądu tylko z ostatnim? Pozwij wszystkich...
              رافال
              Spoty

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rafiki
                Pozwij wszystkich...
                + ASO, bo może szkoda transportowa.....

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dobra skończmy te wywody, każdy ma swoje racje.
                  Powiecie w końcu który silnik polecacie?
                  Skoro latasz po rzeczoznawcach....., a wypadałoby zacząć od dobrego mechanika - tylko nie wiem czy po takim wstępie ktoś tu ci takowego poleci. Bo może silnik nie nadaje się do wymiany tylko coś tam trzeba poprawić. Bo używka może wcale nie być lepsza......

Komentarz

• Wally
                    RS
                    • 2012
                    • 3790
                    • Volkswagen

rado84, nie kombinuj - poszukaj sobie BXE (oczywiście jak nic innego już nie zostanie, bo być może niekoniecznie silnik trzeba zmieniać)
                    A jak już to z przytomnym mechaniorem powymieniaj wszystkie bolączki, o których dużo znajdziesz na forum, lej dobry olej z wymianą co 10-15k i jeszcze trochę Ci pojeździsz.
                    Są BXE z dużo większym niż Twój przelotem i dają radę.
                    Jak ktoś wcześniej napisał - tak masz jak dbasz
                    Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                    => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                    => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                    "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• robreg
                      L&K
                      • 2010
                      • 1195
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez sew1981
                      rafiki, no ok, ale :
                      2. rado jednak podaje poza klapą parę innych, bardziej istotnych usterek - głównie chodzi o problem z silnikiem po bardzo niewielkim przelocie zaraz po kupnie.
                      Sew, nie szafowałbym z tym tekstem o niewielkim przebiegu. Akurat w BXE widzialem już przypadki, gdzie głowice były do wywalenia na śmietnik (ze wzgledu na zuzycie gniazd pompowtryskiwaczy) po przebiegach w okolicach 80-100kkm.

A zaraz po kupnie, to jest 5 minut, a nie 5 tygodni.
                      Pozdrawiam, Robreg.
                      ----
                      furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• ajoter
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 152
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rado84, pozwoliłem przeczytać sobie twoje poprzednie wypowiedzi bo nie śledziłem jakoś wątku. Pisałeś że auto było sprawdzane przez mechanika i że sam sie też na tym znasz. OK. Pisałeś ze chcesz brać rzeczoznawce i iść do sądu. Twoja sprawa. Sorry ale nie chce być nie miły ale czy czytałaś dokładnie umowe kupna sprzedaży. Jest tam taki punkt

"Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany." wiec teoretycznie wiedziałeś co brałeś.

Mogę Ci poradzić jedno musisz ochłonąć i nerwy odstawić na bok. Domyślam się że bedzie trudno ale sam przez to przechodziłem po totalnej destrukcji silnika i wiem co mówie :twisted: Tak jak pisałem na początku tego wątku sam próbowałem coś z działać ale po róznych przepychankach moje wku.... bardziej narastało

Zamieszczone przez Ajoter
                        Wszedłem w dyskusję z ASO w Gdańsku oraz z Centralą Skody w W-wie i nie kompetentność tych osób to już mnie na maksa dobiła. Jedni zaprzeczali drugich Zarzucili mi że zapomniałem wymienić oleju ...Po tym kazałem im mnie cmoknąć w moje owlosione 4 liltery :twisted:
                        Szkoda ze ich system mailowy nie zapisuje wiadomości to bym wkleił co nieco. Później zaczełem sie uspokajać. Wymieniłem jednostke a uszkodzony słupek zawiozłem na złom i mialem na flaszke :diabelski_usmiech

Na początku radził bym Ci znaleźć dobrego mechanika może tutaj na forum ktos kogos poleci. Bo są mechanicy i mechanicy. Nie zgodzę sie z faktem że

" żadne mierzenie ciśnienia w silniku nie pokorze czy jest zepsuty i co jest zepsute, "

Moim zdaniem jeśli ciśnienie na cylindrach nie będzie trzymane to jak wół masz do wymiany pierścienie tłokowe. Ale generalnie nikt Ci nie zdiagnozuje auta na forum. Podstawa to dobry mechanik.

Byłem u 2 mechaników. Każdy twierdzi że trzeba zdemontować głowice i wtedy wszystko będzie jasne tylko że
                        - jeśli okaże się że silnik jest poważnie uszkodzony i nie będzie się go opłacać robić to pozostanie tylko laweta i podjazd do kogoś kto wymienia silniki - samo ściągnięcie 300zł i koszt lawety z uwagi na to że głowicy bez planowania (jeśli dobrze pamiętam) ponownie nikt nie założy.
                        2 jeśli już była wymieniana głowica to obstawiał bym raczej coś poważnego i myślę czy pchać się w koszty i sprawdzać co jest walnięte czy od razu wymienić na BKC.
                        Nie wiem czy dobrze rozumiem za samo ściągniecie głowicy + laweta 300. Moim zdaniem dużo. Choć nie wiem ile masz km do warsztatu. Poszukaj warsztatu który dysponuje endoskopem może w mniejszym/wiekszym stopniu uda sie coś zobaczyc jak wygla Twoj silnik w środku bez zdejmowania czego kolwiek.

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

2 jeśli już była wymieniana głowica to obstawiał bym raczej coś poważnego i myślę czy pchać się w koszty i sprawdzać co jest walnięte czy od razu wymienić na BKC.
                          z BKC to bym uważał. Te silnik były montowane do 2005/2006 roku więc jako używane będą mieć spore przebiegi, a problemy z głowicami mają wszystkie silniki 1.9TDI BKC,BXE,BLS i cholera wie jeszcze jakie. Jeśli patrzysz pod tym kątem to kup silnik najmłodszy który będzie miał mniejszy przebieg (przynajmniej będzie dużo większe prawdopodobieństwo że tak będzie).

Komentarz

• xcracer
                            Elegance
                            • 2014
                            • 851
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Link nie działa.
                            Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• rado84
                              Drive
                              • 2014
                              • 42

sorrki teraz powinno być ok

Komentarz

• shu
                                Rider
                                • 2013
                                • 372
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pamiętaj,że to używany silnik. Ja bym nie wierzył w podawane przebiegi. IMO lepiej dołożyć i kupić wzmocnione BXE po kapitalce.
                                ...a w garażu "zielona kura"...

Komentarz

• hyp
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 146
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rafki - jadę 200 km i koła cały czas nie mają przyczepności . wierzysz w to co piszesz? nagle staje wyłączam silnik odpalam auto jadę 2-3 km wszystko jest ok a za chwile trakcja znowu się świeci. I co przez 1-2 km jest przyczepność a za chwile jej nie ma.
                                  AdamB- nie wyciągam nowych faktów. Byłem u rzeczoznawcy samochodowego i to wyszło podczas oględzin auta, że klapa była malowana, szpachlowana, potwierdzenie że ASR nie działa, że auto nie ma czujnika deszczu i że silnik jest uszkodzony.
                                  Co do oleju wyszło by pewnie szybciej gdybym więcej autem jeździł. Od kupna auta z uwagi że do pracy mam bardzo blisko chodzę piechotką, a autem 3x na tydzień na basen i ew, do sklepu. na 1600 km wizowała już ok 2l oleju.
                                  A właścicielem jestem 4
                                  No widzisz podpiołes kabel i już wiadomo więcej Prośba o interpretacje błędów VAG
                                  ↑↑↑ To jest moja opinia I naucz się z tym żyć ↑↑↑

Komentarz

• hyp
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 146
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a co było naprawiane w głowicy ?
                                    ↑↑↑ To jest moja opinia I naucz się z tym żyć ↑↑↑

Komentarz

• himi
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1115
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Ja wiem, że to nie uchroni nas przed miną, ale kupując auto warto rozważać krajowe i dokładnie przejrzeć historię ASO.

Komentarz

• shu
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 372
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przypomnij ile ma przejechane.
                                        ...a w garażu "zielona kura"...

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8033
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

rado84, chyba bardziej 340

Komentarz

• rafiki
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 15975
                                            • Superb III (3V3)

rado84, a kiedy w ASO było te 120?
                                            رافال
                                            Spoty

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8033
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

rado84, nie znam osoby co by tyle zniszczeń w silniku zrobiła w tak krótkim przebiegu. Odnośnie przebiegu to ciekawe ile auto miało przebiegu właściwego jak jechało na serwis ?? Rzeczywisty 60kkm a na zegarach 30 kkm

Komentarz

• xcracer
                                                Elegance
                                                • 2014
                                                • 851
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Czytam ten temat od dłuższego czasu i aż mi się wierzyć nie chce, że to auto ma 120 tys. Jesteś pewny, że przebieg jest prawdziwy?

Ale patrząc na ogólny stan auta i podzespołów...Wiem, że cofa się liczniki przed każdym przeglądem w ASO dzięki temu właściciel może się pochwalić "udokumentowanym niskim przebiegiem". Czytając jakie problemy masz a autem zastanawiam się czy tak nie było w tym przypadku...

[ Dodano: Wto 27 Sty, 15 21:07 ]
                                                Zamieszczone przez AdamB
                                                rado84, nie znam osoby co by tyle zniszczeń w silniku zrobiła w tak krótkim przebiegu. Odnośnie przebiegu to ciekawe ile auto miało przebiegu właściwego jak jechało na serwis ?? Rzeczywisty 60kkm a na zegarach 30 kkm
                                                Dokładnie o tym samym pomyśleliśmy
                                                Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• howard
                                                  Rider
                                                  • 2014
                                                  • 255

rado84, Wszystko jest tu dziwne 2006r., TDI tylko 120 tyś. przebiegu, taki wypas (czujnik deszczu itd...) cena 20 tyś. zł., jak ty dałeś się w to wrobić. Dodatkowo teraz chcesz iść z gościem do sądu.
                                                  Zmotywowałem się i przeczytałem twoją historię od początku, ale jedno nie daje mi spokoju. Co to był za mechanik z którym byłeś ??? że nie zauważył takich rzeczy. Biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności uważam, że :

- koledzy dobrze Ci mówią. Jedź do dobrego mechanika niech rozbierze silnik i powie co faktycznie jest i ile to będzie kosztować (sorry, ale w obecnej (twojej) sytuacji 300zł to nie jest chyba duży koszt, żeby się dowiedzieć)
                                                  - mechanik najlepiej taki, który się podejmie ew. wymiany silnika skoro się upierasz
                                                  - a sąd bym odradzał, bo nawet twój post
                                                  po 1 auto było sprawdzone u mechanika (albo było wszystko ok albo mechanik spartolił sprawę) - ja nie znam się na naprawach a tym bardziej sprawdzaniu samochodu przed zakupem.
                                                  raczej sprawy nie wygrasz. Chyba że masz czas, możesz sobie pozwolić na 2 lata bez sprawnego auta i masz do zainwestowania trochę więcej niż 300zł za sąd, prawników itd.

Koledzy Ci naprawdę chcą pomóż pomimo czasem niepochlebnych opinii.

Ale może wyznajesz zasadę "No risk no fun", ale na to pytanie sam sobie odpowiedz.
                                                  Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• gusiak11
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1362
                                                    • Ford

Zamieszczone przez howard
                                                    2006r., TDI tylko 120 tyś. przebiegu, taki wypas (czujnik deszczu itd...) cena 20 tyś. zł
                                                    Nie chcę dobijać kolegi ale moja skoda miała w 2011r 149tyś nie ma czujnika deszczu itd... ma co musi i kosztowała 31800 a ze sprowadzeniem itd... prawie 36. Kilka dni temu dostałem od kolegi z serwisu Skody wydruk, w czerwcu 2011 auto mialo 137tys. dziś mam 185, mam BXE+ i cieszę sie z przyzwoitej jazdy za rozsądne pieniądze.

Niestety tanie zakupy czesto odbijają się drogo w serwisie
                                                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

Pracuję...